Hoe komt het dat je vaak jezelf dingen voorneemt het anders te doen of jezelf doelen stelt en vervolgens het toch niet doet? Waarom saboteer je jezelf?

Als Ontstress & Mindset Coach met cliënten aan deze zelfsabotages. Zo kun jij creëren wat je wél wilt.

In dit blog leg ik uit wat er in je onbewuste gaande is bij zelfsabotage en hoe je met energie psychologie zelfsabotage kan resetten.

 

Je onderbewuste is altijd uit op veiligheid

Met je bewuste geest is het soms niet direct te begrijpen waarom je jezelf saboteert. Uiteindelijk is de reden elke keer weer dat jouw zelfsabotage jou veiligheid geeft. Je onderbewuste is altijd uit op veiligheid voor jouw overleving.

Uit onderzoek komt dat je onderbewuste meer dan 95% van de tijd aanstuurt wat je denkt, voelt en hoe je reageert. Dit gaat allemaal automatisch. Het onderbewuste kan miljoenen processen tegelijkertijd uitvoeren waar jij helemaal niet over hoeft na te denken. Denk aan processen als ademhalen, je hart laten kloppen en gelijk remmen als de auto’s voor je remmen terwijl jij aan het praten bent achter het stuur etc. Meer kun je hierover lezen in dit blog over de kracht van je onderbewuste.

Dus je kunt je ander gedrag voornemen, maar als dit niet veilig is voor je onderbewuste, dan ga je jezelf saboteren. Deze zelfsabotages noem ik ook wel belemmerende patronen en blokkades in je onderbewuste. Verschillende belemmerende patronen en blokkades kunnen spelen in je onderbewuste.


Je onderbewuste trapt op de rem

Je emotionele brein ‘bewaakt’ constant of je veilig bent. Je alarmsysteem in je emotionele brein (je amygdala) slaat alarm als iets wordt waargenomen (zien, horen, voelen, ruiken) wat in je emotionele brein gekoppeld is aan controleverlies. Dit kan een eerdere stressvolle gebeurtenis of trauma (ook wel trigger genoegd) zijn of dat je nu controleverlies ervaart.

Daarom kun met je bewustzijn ‘gas’ willen geven, maar gebeurt het dat je onderbewuste op de ‘rem’ trapt. Je vervalt in uitstelgedrag. Of je krijgt de impuls om toch het anders te doen dan je je had voorgenomen. Of je wordt onzeker, gespannen of geïrriteerd. Ook kan je gedachten krijgen die ‘rechtvaardigen’ dat je niet doet wat je je had voorgenomen of dat je je zo gedraagt.

Je perceptie wordt dan dat de ander waar je anders op wilde reageren of de situatie ‘bedreigend’ voor je is. Of dat het in ieder geval beter voor je is om iets anders te doen dan je je voorgenomen had.

 

Belemmerende overtuigingen houden je tegen

Je overtuigingen zijn het filter waardoor jij naar de wereld kijkt. Wat je ziet, hoort en voelt wordt dus ook geïnterpreteerd vanuit deze filters.

Heb jij de overtuiging dat je slecht bent in spreken in het openbaar? Dan zul je je ogen juist op mensen richten die je niet welwillend aankijken. Maar ook kun je de vragen en opmerkingen van een toehoorder zo interpreteren, dat je er een afkeuring in hoort. De zintuigelijke prikkels worden zo geïnterpreteerd als waarin jij gelooft. Het kan zijn dat je dan ook niet meer goed uit je woorden komt en het zweet je uitbreekt. Zo ga je de situatie mee-creëren, die je overtuiging bevestigen.

Overtuigingen kun je zien als conclusies die je onderbewuste heeft getrokken op basis van eerdere ervaringen. Dit geeft je de mogelijkheid om je snel aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Maar ook neem je in je jeugd overtuigingen over van je opvoeders. Dit is evolutionair gezien een ‘veilige’ manier om snel te kunnen functioneren als kind. Dus als je ouders het als onveilig zien om op de voorgrond te staan, wordt dit ook jouw overtuiging.

Je belemmerende (negatieve) overtuigingen ontstaan dus ook om je te beschermen. Later in je leven kunnen ze echter ook tegen je werken in wat je wilt veranderen.

 

Overlevingspatronen worden automatisch actief

Als het vroeger het veiligste was om je op een bepaalde manier te gedragen zoals bijvoorbeeld lief en meegaand zijn, dan kan het heel moeilijk zijn om voor jezelf op te komen en je grenzen te stellen. Je kunt het je voornemen, maar je onderbewuste ervaart het als ‘gevaarlijk’ en voor je het weet verval je weer in je please-gedrag.

Overlevingspatronen kunnen ook zijn dat je alarmsysteem nog steeds reageert op bedreigende omstandigheden tijdens je prenatale periode of die je meekrijgt vanuit je familielijn en vanuit voorgaande levens.

Overleven is het belangrijkste voor je onderbewuste. Daarom gaat deze zelfsabotage sneller dan je bewustzijn. Voor je het weet is het dus weer gebeurt. Achteraf voel je ontevreden over jezelf en denk je ‘waarom saboteer ik mezelf?’.

Belangrijk dus om compassie met jezelf te blijven houden. Ooit heeft deze zelfsabotage als overlevingsmechanisme je gediend. Alleen nu werkt het tegen je.

 

Je zelfsabotage resetten

Het goede nieuws is dat met Energie Psychologie deze zelfsabotages eenvoudig en snel zijn te resetten. In mijn begeleiding gebruik ik Energie Psychologie processen waarmee je een zelfsabotage vaak binnen enkele minuten kan resetten.

Het zijn processen waarbij je gebruik maakt van communicatie met je onderbewuste door middel van spiertesten. In dit blog leg ik meer uit hoe dit communiceren met je onderbewuste werkt.

Via de spiertesten kun je opsporen wat er blokkeert in je onderbewuste bij zelfsabotage. Door middel van protocollen met spiertesten om te communiceren met je onderbewuste stuur je je onderbewuste aan om de zelfsabotage te resetten. Vervolgens kan je onderbewuste (die miljoenen keren sneller is dan je bewuste) meestal snel en op een lichte wijze de zelfsabotage resetten. Bij de transformatieprocessen wordt gebruik gemaakt van energiestromen in je lichaam, bewegingen en houdingen, die een versnelde verwerkingsstaat geven.

Hoe je je onderbewuste zelfsabotages in een traject met je reset leg ik meer over uit in mijn gratis aan te vragen Ebook. Op deze pagina kun je mijn Ebook aanvragen.

 

Else Diependaal is PSYCH-K® Gezondheid & Welzijns Facilitator en Professionele LIVE THE CONNECTION Coach.

Ze is gespecialiseerd op onderbewuste programmeringen te veranderen met energie psychologie.
Zo kun jij op snelle en effectieve wijze je stressniveau verminderen en de mindset ontwikkelen, waarmee jij het leven creëert dat jij wilt!

Veel zorgverzekeringen vergoeden gedeeltelijk haar sessies uit de aanvullende zorgverzekering.

 

Ik gebruik cookies om zeker te stellen dat mijn website jou de beste ervaring geeft.

Pin It on Pinterest

Share This