Ben je op zoek naar traumaverwerking zonder een therapeut? Wil je er niet met iemand anders over praten en zelf zorgen dat je een traumatische ervaring goed verwerkt?

Traumaverwerking zonder een therapeut is heel goed mogelijk met energie psychologie. In dit blog leg ik je uit hoe je dit doet.

 

Wat zijn symptomen van trauma?

Wanneer je iets meemaakt wat (heftig) controleverlies geeft, kan dit ervoor zorgen dat de gebeurtenis in je brein anders wordt opgeslagen dan een neutrale gebeurtenis. Hierdoor blijven er zintuigelijke prikkels (zien, horen, voelen) van het controleverlies gekoppeld aan je amygdala (je angstcentrum) in je hersenen.

Dit kan klachten geven als:
Stress en gejaagd gevoel: Je hebt een continu gevoel van gespannenheid, alertheid en gejaagdheid;
Angstklachten: Je hebt angstgedachten, terwijl het gevaar er op dit moment eigenlijk niet meer is;
Emotionele uitbarstingen: Je hebt meer last van emoties (woede, verdriet, wanhoop, paniek);
Herbeleving: Je herbeleeft de gebeurtenis elke weer in je hoofd. Je ziet, hoort, voelt weer wat er gebeurd is. Ook in je slaap kun je de gebeurtenis of aspecten ervan herbeleven in nachtmerries;
Vermijdingsgedrag: Vanuit angst weer herinnerd te worden aan de gebeurtenis ga je plekken, personen, voorwerpen en/of activiteiten vermijden;
Negatieve gedachten: Mogelijk krijg je negatieve gedachten over jezelf en last van depressieve gevoelens;
Verminderde concentratie: Je hebt meer moeite om je te concentreren;
Duizeligheid, misselijkheid of andere lichamelijke klachten: Een trauma kan ook lichamelijke klachten geven.


Wat gebeurt er in je brein bij trauma?

Een trauma wordt normaal verwerkt in je brein als het binnen 2 weken bovenstaande klachten niet meer geeft. Het trauma wordt dan in je achterhersenen opgeslagen als een normale herinnering. Het is dan een herinnering aan iets dat niet prettig was, maar het raakt je dan niet meer. Je kunt er dan aan denken en erover vertellen als iets dat achter je ligt. Het roept dan geen emotie en/of lichamelijke reactie meer op.

Als je de gebeurtenis niet goed verwerkt, dan blijven er zintuigelijke prikkels gekoppeld aan je amygdala. Daarom wordt je amygdala actief, zodra je in aanraking komt met een zintuigelijke prikkel (zien, horen, voelen, ruiken), die raakt aan de traumatische gebeurtenis. Maar ook eraan denken kan dit oproepen. Gelijk wordt er dan een reactie vanuit je brein in gang gezet, waardoor je negatieve gedachten en gevoelens gaat ervaren in je hoofd en je lichaam.

Traumaverwerking met energie psychologie

We hebben allemaal het zelfhelend vermogen om een trauma zelf te verwerken. Traumaverwerking zonder een therapeut is daarom heel eenvoudig mogelijk. Met energie psychologie kun je doorgaans binnen 5-10 minuten een trauma verwerken. Dit kan ook als het trauma al lang geleden heeft plaatsgevonden.

Energie psychologie maakt ervan gebruik dat je kan communiceren met je onderbewuste. Met een eenvoudig stappenplan stuur je je onderbewuste aan. Je maakt in dit stappenplan gebruik van opdrachten (commando’s) aan je onderbewuste en een versnelde verwerkingsstaat. Zo stuur je je brein aan om de verbindingen in je brein te maken, waardoor de zintuigelijke prikkels loskomen van je amygdala en deze worden verbonden als een herinnering, die wordt opgeslagen in je achterhersenen.

Zo wordt de gebeurtenis alsnog als een goed verwerkte herinnering opgeslagen. Dan is de gebeurtenis dus neutraler om aan te denken en komt er geen stressreactie meer opgang. Het krijgt dus letterlijk een andere plek in je brein.

Traumaverwerking zonder therapeut

Het mooie van de energie psychologie methode, die ik je kan leren in een sessie of in mijn online cursus, is dat je dit op jezelf kunt toepassen. Je krijgt als het ware dus je eigen gereedschap voor traumaverwerking.

Hiervoor is nodig dat je in staat bent 5-10 minuten de heftigheid van de traumatische gebeurtenis te herbeleven. Ben je gevoelig voor psychose of dissociatie, dan is het daarom beter om wel naar een therapeut te gaan.

Vind je het gewoon heel spannend om weer de heftigheid van de gebeurtenis even te herbeleven, dan kan ook fijn zijn om dit in een begeleidingssessie met mij de eerste keer te doen.

Je hoeft mij niet te vertellen wat er gebeurd is. Als dit te belastend voor je is, kun je het trauma verwerken zonder dat je mij precies vertelt wat er gebeurd is. Je hoeft niet te praten terwijl je de gebeurtenis verwerkt tot een goed verwerkte gebeurtenis. Als mensen het verwerken onder begeleiding één of meer keer hebben gedaan, passen ze daarna het proces doorgaans heel gemakkelijk op zichzelf toe.

Daarmee heb je een gereedschap in handen waarmee je jezelf weer heel gemakkelijk tot rust kunt brengen. Want we maken veel meer controleverlies (licht trauma) mee dan we ons vaak bewust van zijn. Je leert om jezelf terug te brengen naar innerlijke rust. In mijn cursus en begeleidingssessies leer ik je ook hoe je je eigen stressreacties makkelijker kunt gaan herkennen.


Pakketten om zelf te leren je trauma te verwerken (Jezelf Ontstressen)

Pakket Basis Ontstressen:

In dit pakket leer je het ontstress-stappenplan via video’s, een pdf en een opname. Hiermee leer je wat er in je brein gebeurt, welke stappen je volgt voor de verwerking en vele tips en adviezen hoe je het stappenplan in je dagelijks leven nog meer toepast op stress. Zo kun jezelf weer terugbrengen naar innerlijke rust.

Pakket Uitgebreid Ontstressen:

Wil je het Ontstress-proces liever onder begeleiding leren toepassen?
In dit pakket koop je een begeleidingssessie van 1,5 uur, 2x e-mailcoaching voor vragen en de online cursus aan. Begeleidingssessies zijn mogelijk per beveiligd beeldbellen.
In de sessie leer ik meestal mensen ook met spiertesten communiceren met hun onderbewuste. Je krijgt hiermee antwoorden uit je onderbewuste of het veilig is om het trauma te verwerken. Meer over communiceren met je onderbewuste kun je hier lezen.

Pakket Extra Uitgebreid Ontstressen:

Is het trauma bij jou complexer door PTSS, een moeilijke jeugd, ernstige grensoverschrijding of prenatale trauma’s? Met energie psychologie is er goed aan dit soort problemen te werken. Alleen het ontstressen van traumatische gebeurtenissen, is dan vaak niet voldoende.
In dit pakket koop je de ontstress cursus aan en 2x e-mailcoaching. Daarnaast koop je 4 sessies aan waarin ik je het ontstressen leer doorgaans met spiertesten. In de sessies werken we ook met andere processen eraan om je basis te verstevigen, de relatie met jezelf te verstevigen en werken we aan verlichting van jouw klachten.
Ben je geïnteresseerd in zo’n traject om jouw complexe trauma met mijn begeleiding te verwerken? Voel je welkom om dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsconsult in te plannen in mijn online agendaboekingssysteem. Dit kan via deze pagina.

 

Else Diependaal is Professionele LIVE THE CONNECTION Coach en PSYCH-K® Gezondheid & Welzijns Facilitator.

Ze is opgeleid in de traumatherapie EMDR, die een vergelijkbare werking qua ontstressen heeft. Ze heeft zich echter gespecialiseerd op onderbewuste programmeringen te veranderen met energie psychologie. Traumaverwerking zonder therapeut is hiermee mogelijk. Tevens is een enkelvoudig trauma hiermee vaak sneller te verwerken dan met EMDR. Bij een complex trauma is het door middel van gebruikmaking van spiertesten vaak veiliger om zo aan trauma te werken. Tevens is het met spiertesten gemakkelijker om meer doelgericht te werken aan het opheffen van de symptomen van het trauma.

Else is als Psycho-Sociaal Therapeut aangesloten bij de beroepsvereniging LVPW en bij het kwaliteitsregister voor complementaire zorg RBCZ. Veel zorgverzekeringen vergoeden daarom gedeeltelijk haar sessies uit de aanvullende zorgverzekering.

 

Meer lezen over het ontstressen:

Wat is het effect van jezelf ontstressen?
Hoe kun je vastgezette emoties loslaten?
Hoe doorbreek je gemakkelijk je piekeren?
Je boosheid kalmeren met energie psychologie

 

Ik gebruik cookies om zeker te stellen dat mijn website jou de beste ervaring geeft.

Pin It on Pinterest

Share This