Boosheid, woede en irritaties zijn krachtige emoties die relaties kunnen verwoesten, je gezondheid kunnen schaden en je op andere manieren kunnen vastzetten.
Als je kijkt naar waar mensen meestal ten diepste naar verlangen is dit verbinding met de ander voelen. Daarom leg ik in dit blog graag uit hoe je met energie psychologie deze verbinding met de ander, maar allereerst weer met jezelf kunt herstellen.
Want als je je irriteert aan de ander, boos wordt of zelfs woedend bent, ben je ook de verbinding met jezelf een stukje kwijt. Zodra je weer de verbinding met jezelf terug hebt, kun je je ook weer verbinden met de ander.
Wat gebeurt er in je brein bij boosheid?
Je brein werkt nog steeds hetzelfde als in de oertijd. Toen was het voor je overleving van levensbelang dat je gelijk kon vechten, vluchten of bevriezen. Als je onderbewuste geest een tijger zag, hoorde, voelde of rook kwam deze stressreactie gelijk op gang.
De amygdala, ook wel je alarmeringscentrum in je emotionele brein genoemd, scant nog steeds constant of je iets hoort, ziet, voelt of ruikt dat mogelijk gevaarlijk voor je is. Het helpt je nog steeds, zodat je gelijk jezelf kunt verdedigen als dit noodzakelijk is.
Boosheid is nog steeds de reactie om jezelf te verdedigen. Alleen reageert je amygdala ook op zintuigelijke signalen die niet zo bedreigend voor je overleving zijn als een wild dier. Het reageert ook op zintuigelijke signalen, die in je brein gekoppeld zijn aan eerder controleverlies. Deze signalen worden ook wel triggers genoemd.
Dit eerdere controleverlies kan zoiets zijn als een echt trauma, bijvoorbeeld geslagen worden. Maar ook een boze blik van je ouders of iemand anders die toen je klein was belangrijk voor jou was, kan toen controleverlies gegeven hebben. Je was immers als klein kind afhankelijk van hun zorg.
Juist partners en andere geliefden raken ons vaak op dit oude controleverlies. Maar ook leidinggevenden en anderen die op een bepaalde manier invloed op je hebben, kunnen dit oude controleverlies raken.
Als je amygdala bepaalde signalen waarneemt (je ziet, hoort of voelt iets) dat hieraan raakt, dan geeft het signalen door aan je lichaam en geest om te gaan vechten, vluchten of bevriezen. Op dat moment zie je ander als ‘vijand’ waartegen je je moet beschermen, zodat je het controleverlies niet nogmaals meemaakt.
Een verstoorde verbinding met de ander en jezelf
Letterlijk erop los slaan doen we echter meestal niet als reactie op het controleverlies. De stressreacties vinden nu meestal plaats in je geest. Je maakt je (innerlijk) boos of irriteert je over wat er gebeurd is. Je perceptie op dat moment van de situatie is: de ander is fout en moet veranderen!
Deze perceptie had een functie in de oertijd. De vechtreactie maakt dat je je heel krachtig voelt. Het geeft een illusie van macht of kracht. Dit hielp je om krachtig het gevecht met het wilde dier aan te gaan. Je denkt op dat moment het gelijk aan jouw kant te hebben. De ander (zijn gedrag) deugt niet. Je voelt je (even) superieur aan de ander.
Helaas helpt deze perceptie echter niet om begrip te hebben voor de ander. Dit maakt het moeilijk om verbinding te voelen met de ander. Begrip voor de ander zijn gedrag of zijn goede intentie zien is op zo’n moment moeilijk.
Maar ook de verbinding met jezelf is moeilijk terwijl je geïrriteerd, boos of woedend bent. De stresshormonen blijven actief in je lichaam zolang je je stressreactie actief is. Je focus blijft gericht op vechten. Hierdoor is het moeilijk om te focussen op andere zaken. Zo kan irritatie op irritatie zich opstapelen. Maar ook kan het zijn dat als je je boosheid hebt geuit dat je spijt hiervan hebt, je schuldig voelt of op een andere manier boos bent op je jezelf.
Te lang doorlopen met boosheid maakt dat het ook vast kan gaan zitten in je lichaam. Vele lichamelijke klachten als nekpijn, rugpijn en strakke kaken zijn verklaarbaar als je bedenkt dat langdurige boosheid ervoor zorgt dat je lichaam in paraatheid blijft om te vechten. Alle energie blijft naar deze spieren gaan, zodat jij kan vechten.
In de vechtreactie blijven zorgt er dus uiteindelijk voor dat je je onprettig gaat voelen.
Je boosheid kalmeren met energie psychologie
Je boosheid kalmeren lijkt niet gemakkelijk. Meestal is de boosheid echter binnen enkele minuten tot rust te brengen met energie psychologie.
In mijn online cursus en in mijn begeleidingssessie leer ik je een eenvoudig stappenplan, waarmee je een vechtreactie meestal binnen enkele minuten tot rust brengt. Je herprogrammeert als het ware je amygdala over deze situatie. Hierdoor kom je tot rust over de situatie waar je boosheid over gaat.
Dit maakt dat er weer rustgevende hormonen in je lichaam actief worden en lichaam zich gaat ontspannen. Maar ook je perceptie verandert. De situatie verandert niet, maar wel hoe je ernaar kijkt. Je krijgt weer begrip voor jezelf en de ander. Hierdoor herstel je de verbinding met jezelf, maar ook ben je in staat om de verbinding met de ander te herstellen.
Online Cursus Programmeer Jezelf naar Innerlijke Rust
In mijn cursus Programmeer Jezelf naar Innerlijke Rust leer je het stappenplan, waarmee je boosheid kalmeert via
– schriftelijke uitleg over hoe de stressreacties in je brein werken,
– video’s hoe je brein werkt en hoe je het stappenplan toepast,
– een audio opname die je door het stappenplan heen begeleidt,
– schriftelijke opdrachten, die je helpen om je boosheid en andere stressreacties te leren herkennen en
– je kunt vragen stellen over de cursus in een speciale Facebook-groep of Linkedin-groep
Zo kan jij je boosheid snel kalmeren en de verbinding met jezelf en de ander weer snel herstellen.
BLACK FRIDAY KORTING op het leren jezelf ontstressen
Wil jij je irritaties en boosheid binnen enkele minuten tot rust kunnen brengen?
Met BLACK FRIDAY geef ik korting op mijn cursuspakketten. Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt vanzelf de kortingsodes in je inbox. Inschrijven voor mijn nieuwsbrief kan op deze pagina.
Else Diependaal is PSYCH-K® Gezondheid & Welzijns Facilitator en Professionele LIVE THE CONNECTION Coach.
Ze is gespecialiseerd op onderbewuste programmeringen te veranderen met energie psychologie.
Zo kun jij op snelle en effectieve wijze je stressniveau verminderen en de mindset ontwikkelen, waarmee jij het leven creëert dat jij wilt!
Veel zorgverzekeringen vergoeden gedeeltelijk haar sessies uit de aanvullende zorgverzekering.
Lees ook:
– Wat is het effect van jezelf ontstressen?
– Vastgezette emoties loslaten
– Diepere lagen van stress loslaten
– Hoe doorbreek je gemakkelijk je piekeren?