Mijn automatische gedrag was niet altijd makkelijk te veranderen

Vroeger is het mij regelmatig overkomen dat in de rij bij de bakker iemand voordrong. Ik wist zeker dat ik aan de beurt was. Toch hield ik mijn mond.

In gesprekstherapie kwam ik tot inzicht dat het mijn patroon was om graag vriendelijk, wijs en verstandig gevonden te worden. Dit inzicht bracht mij er echter niet toe, dat ik in dit soort situaties gelijk voor mezelf opkwam. En als ik het wel deed, voelde ik mij hier ook niet weer niet prettig bij. Hierdoor had ik de volgende keer niet zo’n zin om “moeilijk” te doen. Zo bleef ik in mijn oude gedrag.

 

Waarom leidt inzicht niet altijd tot verandering van je automatische gedrag?

Je automatische gedrag wordt vormgegeven door je overtuigingspatronen. In de situatie bij de bakker speelden bij mij de overtuigingen “Ik moet aardig zijn”, “Ik moet de wijste zijn” en “Ik mag niet boos worden”.

Toen ik met energie psychologie aan mezelf ging werken, ben ik mezelf toestemming gaan geven om onvriendelijk te zijn en boos te worden.  Overtuigingen als “Ik mag onaardig zijn”, “Ik mag mijn grenzen aangeven” en “Ik mag boos worden” zijn mij toen mijn overtuigingen geworden.

Nu is het geen probleem voor mij om bij de bakker assertief te reageren met “volgens mij ben ik aan de beurt”. Ik doe het vanzelf en voel me hier ontspannen bij.

 

Geprogrammeerd in je onderbewuste

In je perceptie stuur je je leven aan via je wensen en verlangens. Maar uit de neurowetenschappen blijkt iets opmerkelijks: je stuurt je leven aan met maar 5 procent van de tijd met je denkende bewustzijn. 95 procent van de tijd wordt je leven beheerst door overtuigingen en gewoonten die in je onderbewuste zijn geprogrammeerd.

Dus je kunt wel inzicht krijgen in je gedrag, maar het lukt vaak niet je automatische gedrag hiermee te veranderen. Dit komt doordat je je leven maar op zo weinig momenten echt met je denkende bewustzijn aanstuurt.

 

Reden automatische herhalingsfunctie

Er is een goede reden voor het bestaan van deze automatische herhalingsfunctie van je onderbewuste. Als je als kind leert lopen, heb je al je energie en concentratie hiervoor nodig. Hetzelfde gebeurt wanneer je later leert autorijden. Maar zodra je die nieuwe gewoonten beheerst, verandert je onderbewuste ze in automatische procedures. Iets wat op een bepaald moment haast ondoenlijk leek, wordt opeens doodeenvoudig. Je denkt er niet eens meer bij na wanneer je de ene voet voor de andere zet of met de auto naar huis rijdt.

Je legt niet alleen eenvoudige motorische bewegingen vast, zoals lopen en autorijden. Zo leg je ook bepaalde percepties en gedrag vast. Dit vastleggen gebeurt voor een belangrijk deel in de eerste 6 jaar van je leven. Je neemt gedrag en overtuigingen van je opvoerders over als de manier om snel te kunnen functioneren. Zo ontstaan je overtuigingspatronen, die nu nog steeds grotendeels je gedrag bepalen. Regelmatig is dit niet het gedrag waar je nu blij mee bent…

 

Verschillende manieren van leren

Je denkende bewustzijn en je onderbewuste verschillen van elkaar in hun manieren van leren:
– Het denkende bewustzijn leert via inspiratie: een boek lezen, naar een film gaan, een interessant gesprek voeren met een vriend of docent.
– Het onderbewuste automatiseert procedures, of vormt gewoonten.

Wil je in je onderbewuste de automatische procedures of gewoonten vervangen, dan zal je de overtuigingen moeten vervangen die je onderbewuste aansturen.

 

Je onderbewuste aanspreken voor verandering van automatisch gedrag

Dit is de reden dat de inzichten die je opdoet bij een goede gesprekstherapie, of uit een boek of workshop vaak niet gelijk uitmonden in verandering van je automatische gedrag. Het verandert vaak niet gelijk je overtuigingen. Daarmee verandert dan dus ook niet je automatische gedrag en dus jouw werkelijkheid. Die inzichten spreken het verkeerde bewustzijn aan. Door een overtuiging direct in je onderbewuste te vervangen, kun je wel gelijk je gedrag veranderen.

Je overtuigingen in je onderbewuste veranderen kan binnen enkele minuten met energie psychologie. In mijn praktijk voor Ontstress & Mindset Coaching begeleid ik mensen met deze methoden.

Wil je weten hoe deze methoden werken en hoe ik je hiermee kan begeleiden?
Schrijf je in voor mijn nieuws en updates en mijn gratis Ebook hierover wordt je toegestuurd: https://www.elsediependaal.nl/gratis/

 

Bron: The Optimist, artikel “Wij zijn meester van ons lot”, interview met Bruce Lipton door Juriaan Kamp, 16 mei 2012

 

Else Diependaal is PSYCH-K® Gezondheid & Welzijns Facilitator en Professionele LIVE THE CONNECTION® Coach.

Ze is gespecialiseerd op onderbewuste programmeringen te veranderen.
Zo kun jij op snelle en effectieve wijze je stressniveau verminderen en de mindset ontwikkelen, waarmee jij het leven creëert dat jij wilt!

Veel zorgverzekeringen vergoeden haar sessies uit de aanvullende zorgverzekering.

Lees meer over het onderbewuste voor gedragsverandering:
Waarom werkt jezelf programmeren zo krachtig?
Hoe programmeer je je onderbewuste?
Is jouw onderbewuste afgestemd op wat jij wilt?
Het onderbewuste: hoe kun je ermee communiceren?

Ik gebruik cookies om zeker te stellen dat mijn website jou de beste ervaring geeft.

Pin It on Pinterest

Share This