Uit de hand gelopen stressreactie bij depressieve klachten

Voor neurologen is het nog steeds enorm complex wat er gebeurt in onze hersenen bij depressieve klachten. Het is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden dat het ontstaan van depressieve klachten vaak samengaat met een uit de hand gelopen stressreactie van de hersenen.

 

Hoe kan een stressreactie uit de hand lopen?

Voor onze overleving is ons lichaam al honderdduizenden jaren geprogrammeerd om een vecht-of-vlucht reactie in gang te zetten wanneer we bijvoorbeeld een roofdier tegenkomen. Om in leven te blijven moest er gevochten of gevlucht worden. Uit recent onderzoek blijkt dat deze krachtige lichamelijke inspanning voor de hersenen het signaal dient te zijn om de stressreactie af te remmen.

De reactie in onze hersenen op stress in onze huidige tijd is nog steeds afgestemd op deze oeromstandigheden. De vecht-of-vluchtreactie wordt bij een stressvolle situatie nog steeds in gang gezet. Het daadwerkelijk vechten of vluchten doen we echter meestal niet. Dus de hersenen krijgen daardoor niet het signaal, dat de stressreactie gestopt kan worden.

Onze moderne manier van leven met zijn onophoudelijke toestroom van dagelijkse probleempjes en jachtig gedoe maakt, dat de stressreactie in de hersenen vaak langdurig in een hoge versnelling staat. We komen van de ene stresssituatie in de andere en de hersenen krijgen onvoldoende het signaal om de stressreactie te stoppen.

Deze stress is al een behoorlijke last voor je hersenen. Doet zich echter een extra stressvolle situatie voor zoals van scheiding, ontslag, ziekte, mislukking, afwijzing, confrontatie met geweld of verhuizing, dan kan het totaal van stress voor je hersenen te veel zijn. Bij gebrek aan signalen in de hersenen om de stressreactie te stoppen, wordt deze oncontroleerbaar en loopt uit de hand.

 

Wat merk je van een uit de hand gelopen stressreactie?

Een uit de hand gelopen stressreactie van je hersenen zorgt voor een sterke afname van de activiteit van de linker frontale cortex. Hierdoor zakken lust tot activiteit en je stemming in.

Tevens zorgt de lange aanwezigheid in de hersenen van het stresshormoon cortisol ervoor, dat je concentratie afneemt, je geheugen slechter wordt en je aandacht en abstract denken achteruit gaan.

De overactieve stressreactie belemmert ook je herstellende en verkwikkende slaap. Slaaptekort kan weer zorgen voor moedeloosheid, afname in belangstelling voor sociale contacten, negatieve gedachten, eetlust die van slag is en eveneens vermindering van je concentratievermogen.

Kortom je hebt depressieve klachten.

 

6 herstellende leefstijlaanpassingen

De leefstijl van de jager/verzamelaars uit de oertijd is vergeleken met onze huidige leefstijl door de Universiteit van Kansas (KU). De KU heeft op basis van dit onderzoek en resultaten uit neurowetenschappelijk onderzoek 6 stappen ontwikkeld om te herstellen van depressieve klachten.

Deze 6 stappen zijn aanpassingen in onze moderne leefstijl met elementen, die heel gewoon waren voor onze oervoorouders.

Deze methode met verandering van leefstijl is wetenschappelijk onderzocht bij mensen met depressieve klachten. Uit het onderzoek bleek dat depressieve klachten drastisch verminderen door toepassing van deze 6 stappen. Meer dan drie kwart van de deelnemers van dit onderzoek was na 12 weken hersteld van hun depressieve klachten! De overige deelnemers waren voor een groot deel van hun klachten af.

 

Herstel in 6 stappen van je depressieve klachten:

 

1. Eetgewoonten en voedingssupplementen

In de hedendaagse leefstijl heb je een heel ander voedingspatroon dan je oervoorouders.
Het voedsel op je bord is van een andere samenstelling en bevat minder vitaminen, eiwitten, mineralen en gezonde vetten.

Uit het onderzoek blijkt dat deze eetgewoonten ervoor zorgen dat je hersenen minder goed functioneren. Een groot aantal personen in het onderzoek ervoer een afname in zijn depressieve klachten door zijn of haar eetgewoonten aan te passen en voedingssupplementen te gaan gebruiken.

 

2. Piekeren en andere denkgewoonten

Mensen die zich depressief voelen blijken erg veel te piekeren over stressvolle gebeurtenissen. Het piekeren veroorzaakt weer extra stresshormonen in hun lichaam. Hierdoor neemt het piekeren eerder toe dan dat de stressreactie tot rust komt. Deze stresshormonen maken dat mensen die piekeren zich slecht voelen en zich nog slechter gaan voelen vanwege het lange piekeren.

Deze cyclus kan je doorbreken door strategieën te ontwikkelen om je piekeren te los te laten en andere denkgewoonten je eigen te maken. Hoe je gemakkelijk je piekeren doorbreekt en daarmee andere denkgewoonten je eigen maakt kun je lezen in dit blog.

 

3. Lichaamsbeweging

Met alle gemakken, die je tegenwoordig tot je beschikking hebt, ben je veel minder gaan bewegen.

Als je je depressief voelt, voelt alles zwaar. Dit helpt nog minder om in beweging te komen.

Maar door toch weer wat te gaan bewegen, maakt je lichaam weer Feel Good hormonen aan als dopamine en serotonine.

 

4. Zonlicht in je leven

Stroom, verlichting en het veelal werken in gebouwen zorgen ervoor dat je veel minder buiten bent dan je voorouders uit de oertijd. Zelfs je kleding, boodschappen of avondeten laat je vaak bezorgen. Dit was voor de Jager/Verzamelaar wel anders. Die leefde vooral buiten.

Bij onvoldoende zonlicht raakt je circadiaanse ritme (de biologische klok) verstoord, blijkt uit onderzoek. Dit ritme reguleert je energie, je slaap, je eetlust en de aanmaak van Feel Good hormonen. Meer zonlicht in je leven, kan dit ritme weer herstellen.

 

5. Sociaal verbinden met anderen

Jager/verzamelaars leefden altijd dicht op elkaar in groepen. De meeste activiteiten waren samen met anderen. In deze moderne tijd ben je veel individualistischer gaan leven. Je hebt minder directe contacten met anderen en zo steun van elkaar.

Je lichaam maakt Feel Good hormonen als oxytocine aan wanneer je je verbonden voelt met de mensen om je heen. Je sociaal meer verbinden met anderen maakt dat je hormonen aanmaakt, die sterk antidepressief werken.

 

6. Goede gewoonten voor een gezonde nachtrust

Als je een paar nachten slecht slaapt kun je al merken dat je minder opgewekt bent of zelfs ronduit chagrijnig. Van te lang slecht slapen ga je minder helder denken. Uit onderzoek blijkt dat 80% van mensen met depressieve klachten kampt met slaapproblemen.

Door goede gewoonten voor een gezonde nachtrust aan te leren, kan er weer een beter slaapritme ontstaan. Het natuurlijke hormoon melatonine, dat je slaapwaakritme reguleert, wordt dan weer in de avond aangemaakt, zodat je vanzelf slaperig wordt.

 

Depressieherstel door middel van leefstijlverandering

Iedere stap van de leefstijlverandering draagt bij aan het tot rust komen van je stressreactie.
Je lichaam maakt meer natuurlijke hormonen en neurotransmitters aan. Deze bevorderen dat je je goed gaat voelen.

Een gedetailleerde beschrijving van deze 6 stappen is beschreven in het boek “De depressiekuur, zes stappen om zonder medicijnen van je depressie te herstellen”. Het boek is geschreven door Dr. Stephen Ilardi, klinisch psycholoog aan de Kansas Universiteit. Hij heeft als hoofdonderzoeker deze antidepressieve leefstijl ontwikkeld en onderzocht.

Ook kan ik je aanraden om de cursus van Oersterk te volgen. Tevens vanuit het principe dat ons lichaam nog steeds functioneert zoals in de oertijd, legt orthomoleculair geneeskundige Richard de Leth uit welke leefstijlveranderingen je helpen om je fit, vitaal en je gelukkig te voelen. Echt een aanrader hoe duidelijk hij alles uitlegt in 8 filmpjes en welke tips hij geeft!

 

 

Ontstress en Mindset Coaching bij leefstijlverandering

Je leefstijl veranderen blijkt keer op keer voor veel mensen niet makkelijk. Goede voornemens slagen eerder als je mindset van overtuigingen dit ondersteunt. Daarom bied ik een manier van coaching aan die gelijk in je onderbewustzijn de belemmeringen in je mindset opspoort en verandert.

Tevens leer ik in de coaching je een techniek waarmee je je piekeren doorbreekt. De stressreactie in je lichaam leer je daarmee zelf te stoppen binnen enkele minuten. Deze techniek kun je ook in mijn online cursus leren.

Ben je geïnteresseerd?

Maak een afspraak voor een vrijblijvend gratis kennismakingsgesprek.

Of download mijn gratis Ebook voor meer informatie over Ontstress en Mindset Coaching.

 

Bronnen:
De depressiekuur, zes stappen om zonder medicijnen van je depressie af te komen, 2010,
Stephen S. Ilardi
– Waarom liefde zo belangrijk is. Hoe liefde voor je baby zijn hersenen vormt, 2004, Sue Gerhardt
– In wankel evenwicht. Over stress, levensstijl en welvaartsziekten, 2005, Boudewijn Van Houdenhove

Ik gebruik cookies om zeker te stellen dat mijn website jou de beste ervaring geeft.

Pin It on Pinterest

Share This