Herken je overtuigingen uit dit rijtje die je graag zou willen?

Ik voel me krachtig.
Ik ben ontspannen in mezelf.
Ik sta voor mezelf.
Ik voel me zeker.
Ik hou van mezelf in alles wat ik ben in verbinding met anderen.
Ik heb gelijkwaardige relaties.
Ik mag mezelf zijn.
Ik mag zichtbaar zijn.

Wat maakt dat je niet geheel blij bent met jezelf?
Hiervoor moeten we terug naar hoe we onze overtuigingen in de eerste jaren van ons leven vormen.

 

Leren door identificatie

Wij mensen leren in eerste instantie door identificatie. Een baby voelt zich eerst één met zijn moeder (symbiosefase van de hechting). Als zijn moeder naar hem lacht, voelt de baby zich blij. Kijkt ze boos naar hem, begint hij te huilen. Door o.a. de zorg en aanraking van zijn ouders krijgt de baby sensaties in zijn lichaam en begint zich een eerste ik-ervaring te vormen. Langzaamaan begint een baby zijn eigen lijfje te ontdekken: “hé, ik heb een voet”. Zo begint het proces van zijn eigen ik zich te vormen en start de separatie-individuatiefase: het kind gaat zich langzaam als een apart wezen, los van de moeder ervaren.

 

Een eigen identiteit ontwikkelen

Het kind wordt steeds zelfstandiger en gaat de wereld verkennen: het gaat zelf eten, begint te lopen en dan komt er ook een nee-fase: door nee te zeggen tegen de ouders zet hij zich af tegen de identificatie met zijn ouders en zoekt het kind de ervaring van het anders zijn. Hij ontdekt steeds verder dat het een eigen identiteit heeft. Het kind zoekt naar de ervaring dat hij anders kan en mag zijn dan zijn ouders. Belangrijkste ontwikkelingstaak in deze fase is de groei naar autonomie: het kind leert zich enerzijds aanpassen aan de regels van de omgeving, maar leert anderzijds dit te doen met een gevoel van eigenwaarde.

 

De eerste onbewuste overtuigingen

De ouders geven in deze fase van je identiteit ontwikkelen veel boodschappen tegen een jong kind over wie hij is door wat ze zeggen. Ouders kunnen dan ook negatieve boodschappen geven. Bijvoorbeeld “je geeft het snel op” of “nee, je bent stout dat je dat pakt”. Daarmee vormt het kind zijn eerste onbewuste overtuigingen over zichzelf. Bij negatieve boodschappen kunnen dit negatieve overtuigingen worden dat het kind niet goed is zoals hij is.

 

Niet blij met jezelf

Wij mensen hebben spiegelneuronen waardoor we ons kunnen verplaatsen in / identificeren met de ander. Enerzijds is er dus deze gezonde neiging om ons te willen identificeren met de ander (hechting). Anderzijds is er de gezonde neiging om ons los te willen maken van de ander (autonoom zijn). Mensen met een gezonde identiteit en eigenwaarde zijn goed in staat tot beide: zowel positief kunnen ervaren dat je uniek bent, als goed kunnen afstemmen op de ander. Lukt dit niet volledig, dan kan er een gevoel ontstaan van niet blij zijn met jezelf. Negatieve overtuigingen zitten je dan in de weg om te bereiken dat je je blij met jezelf voelt.

 

Wil jij blijer met jezelf zijn?

In mijn Praktijk voor Ontstress & Mindset Coaching begeleid ik mensen om door middel van spiertesten onbewuste overtuigingen op te sporen. De oude belemmerende (negatieve) overtuigingen maken dat je je gestrest voelt over jezelf, je relatie met een ander of over een situatie voelt. Ze kunnen patronen in stand houden die maken dat je je niet blij met jezelf voelt.
Samen kunnen we door middel van de versnelde verwerkingsmodus van energie psychologie deze overtuigingen veranderen naar overtuigingen die je wel blij met jezelf laten voelen.

Wil je meer weten? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Of lees eerst in mijn gratis Ebook meer over hoe je je belemmerende overtuigingen herprogrammeert met energie psychologie.

 

Maak kennis met energie psychologie

Als Ontstress & Mindset Coach merk ik dat de meeste mensen die mijn begeleiding zoeken veel negatieve gedachten hebben en/of andere onrust ervaren. Meestal zijn deze negatieve gedachtenstromen en onrust heel gemakkelijk aan te pakken als ik mensen leer zichzelf te ontstressen met energie psychologie.

Dit ontstressen leren kun je nu ook leren in de online cursus die ik heb ontwikkeld. Maak zo kennis met je onderbewuste herprogrammeren. Via video’s, audio’s en schriftelijk materiaal leer je hoe jezelf herprogrammeert. Zo kun je weer innerlijke rust en je goed over jezelf voelen ervaren!

 

Else Diependaal is PSYCH-K® Gezondheid & Welzijns Facilitator en Professionele LIVE THE CONNECTION® Coach.

Ze is gespecialiseerd op onderbewuste programmeringen veranderen.
Zo kun jij op snelle en effectieve wijze je stressniveau verminderen en de mindset ontwikkelen, waarmee jij het leven creëert dat jij wilt!

Veel zorgverzekeringen vergoeden gedeeltelijk haar sessies vanuit de aanvullende zorgverzekering.

 

Bronnen:
Piet Weisfelt, Nestgeuren, Over de betekenis van de ouder kind relatie in een mensenleven, hoofdstuk 7
Jaartraining identiteit en eigenwaarde, Elisabeth van Leeuwen

Lees ook:
– Hoe doorbreek je gemakkelijk je piekeren?
Depressie als kans

 

Ik gebruik cookies om zeker te stellen dat mijn website jou de beste ervaring geeft.

Pin It on Pinterest

Share This