Depressie of een depressief gevoel kan maken dat je je waardeloos voelt, diep schuldig voelt of dat je het gevoel hebt dat je het leven of een situatie niet aan kunt. Overtuigingen kunnen opkomen als:

  • ik voeg niets van betekenis toe / ik doe er niet toe
  • ik ben waardeloos / een sukkel / een mislukking
  • ik ben dom / slap / lui / raar / lelijk
  • ik kan dit allemaal niet aan
  • ik mag er niet zijn / ik verpest alles
  • ik kan geen relaties in stand houden
  • ik sta er alleen voor
  • ik ben tot last / ik ben een last voor anderen

Er kunnen zware gevoelens opkomen van machteloosheid, uitzichtloosheid, hopeloosheid en apathie. Kortom, het gevoel: “Niets heeft zin, want ik kom hier toch niet uit”.

Depressieve gedachten als kans
De depressieve gedachten kun je als kans zien om in contact te komen met je belemmerende overtuigingen, die verstopt zitten in je onderbewustzijn. Normaal zijn ze door je egostructuur afgedekt, omdat het helemaal niet prettig is om deze overtuigingen te voelen. In een depressie wordt je echter op een oude angst of behoefte uit je verleden geraakt en komen deze normaal “verstopte” overtuigingen bloot te liggen.

Ontstaan belemmerende overtuigingen
Deze overtuigingen zijn grotendeels onbewust gevormd in je eerste levensjaren, waarin je zelfbewustzijn zich begint te vormen. Tevens de periode in je leven dat je ouders beginnen met het corrigeren en afwijzen van onwenselijk gedrag. Je leert dat je niet goed genoeg bent, zoals je bent. Je moet eerst aan voorwaarden voldoen om je goed of gewenst te mogen voelen. Voor zijn overleving is een jong kind volledig afhankelijk van zijn ouders en afwijzing roept letterlijk doodsangst op. Als de ouders niet voldoende sensitief met de angsten omgaan of niet voldoende op de behoeften reageren, trekt het kind de conclusie dat het zelf niet goed is en vormt zich overtuigingen dat hij niet deugt, dat hij schuldig is of dat hij het niet aankan.

Oude overtuigingen geactiveerd
Bij gebeurtenissen in het heden kunnen de oude angsten weer geactiveerd worden. Dit kan zijn bij momenten van (dreigende) verlating, bij afwijzingen, bij eenzaamheid, als je iets heel dierbaars kwijtraakt, iets belangrijks mislukt etc. De gebeurtenis raakt aan de oude angsten en behoeften, waardoor de oude overtuigingen bloot komen te liggen.

Depressie als kans
Hier ligt dus ook de kans om je belemmerende overtuigingen te gaan transformeren om vervolgens hier niet meer op geraakt te worden. Door de belemmerende overtuigingen te vervangen door bekrachtigende overtuigingen, kunnen de depressieve gevoelens en gedachten verdwijnen en kun je je weer goed gaan voelen.

Depressieherstel
Ben je op zoek naar begeleiding om zo snel mogelijk en zonder medicatie van een depressie te herstellen?
Leefstijlverandering blijkt zeer effectief bij het herstel van een depressie, aldus recent wetenschappelijk onderzoek. Daarom bied ik samen met mijn partner Karel Steijger begeleiding aan bij herstel van een depressie met als kern leefstijlverandering in 12 weken. We gebruiken hierbij een methode van leefstijlverandering, die wetenschappelijk is onderzocht. Aan het eind van het 12 weekse onderzoek bleek 77% van de deelnemers van de depressie te zijn hersteld.

Wij bieden individuele coaching en training in een kleine groep naar een antidepressieve leefstijl, die je hormoonbalans binnen 12 weken herstelt. Onderdeel van de begeleiding is ook leren je belemmerende overtuigingen te vervangen door bekrachtigende overtuigingen. Meer over deze individuele coaching of training in een kleine groep kun je lezen op www.depressieherstel.nl

Bronnen:
– Jan Geurtz, Verslaafd aan liefde, De weg van zelfacceptatie en geluk in liefde, 2009, deel I, hoofdstuk 2
– Ingeborg Bosch, Illusies, Over de bevrijding uit de doolhof van destructieve emoties, 2007, hoofdstuk 4

Lees ook:
Krijg controle over je stressvolle gedachten
Negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten

Ik gebruik cookies om zeker te stellen dat mijn website jou de beste ervaring geeft.

Pin It on Pinterest

Share This