Depressie als kans gebruiken kun je als je je gedachten en gevoelens observeert. Een depressief gevoel kan maken dat je je waardeloos voelt, diep schuldig voelt of dat je het gevoel hebt dat je het leven of een situatie niet aan kunt. Gedachten kunnen opkomen als:

  • ik voeg niets van betekenis toe / ik doe er niet toe
  • ik ben waardeloos / een sukkel / een mislukking
  • ik ben dom / slap / lui / raar / lelijk
  • ik kan dit allemaal niet aan
  • ik mag er niet zijn / ik verpest alles
  • ik kan geen relaties in stand houden
  • ik sta er alleen voor
  • ik ben tot last / ik ben een last voor anderen

Er kunnen zware gevoelens opkomen van machteloosheid, uitzichtloosheid, hopeloosheid en apathie.

Kortom, het gevoel: “Niets heeft zin, want ik kom hier toch niet vanaf”.

 

Depressie als kans

Je depressie als kans gebruiken kun je door de depressieve gedachten te observeren als je belemmerende overtuigingen. Normaal zijn ze door je egostructuur afgedekt en zijn ze verstopt in je onderbewuste. Zo hoef je deze onprettige overtuigingen niet te voelen.

In een depressie wordt je echter op een oude angst of behoefte uit je verleden geraakt en komen deze normaal “verstopte” overtuigingen bloot te liggen.

 

Ontstaan belemmerende overtuigingen

Deze overtuigingen zijn grotendeels onbewust gevormd in je eerste levensjaren. Dan begint je zelfbewustzijn zich te vormen. Tevens de periode in je leven dat je ouders beginnen met het corrigeren en afwijzen van onwenselijk gedrag.
Je leert dat je niet goed genoeg bent, zoals je bent. Je moet eerst aan voorwaarden voldoen om je goed of gewenst te mogen voelen.

Voor zijn overleving is een jong kind volledig afhankelijk van zijn ouders.
Afwijzing roept letterlijk doodsangst op. Een kind heeft in deze periode ouders nodig die sensitief met de angsten omgaan en voldoende op de behoeften van het kind reageren.

Bij een gebrek hieraan trekt het kind de conclusie dat het zelf niet goed is.
Het vormt zich overtuigingen dat hij niet deugt, dat hij schuldig is of dat hij het niet aankan.

 

Oude overtuigingen geactiveerd

Bij gebeurtenissen in het heden kunnen de oude angsten weer geactiveerd worden. Dit kan zijn bij momenten van (dreigende) verlating, bij afwijzingen, bij eenzaamheid, als je iets heel dierbaars kwijtraakt, iets belangrijks mislukt etc.

De gebeurtenis raakt aan de oude angsten en behoeften, waardoor de oude overtuigingen bloot komen te liggen.

 

Pak je depressie als kans

Hier ligt dus ook de kans om je belemmerende overtuigingen te gaan veranderen in bekrachtigende overtuigingen. Zo hoef je er niet meer op geraakt te worden.

De depressieve gevoelens en gedachten verdwijnen en je gaat je weer goed voelen.

 

Depressieherstel

Ben je op zoek naar begeleiding om zo snel mogelijk en zonder medicatie van een depressie te herstellen?

Leefstijlverandering blijkt zeer effectief bij het herstel van een depressie, aldus recent wetenschappelijk onderzoek.

Daarom combineer ik begeleiding van leefstijlverandering en het veranderen van je belemmerende overtuigingen en stressreacties bij depressieve klachten. Meer over hoe leefstijl je kan helpen bij depressie kun je lezen in mijn blog hierover.

Wil je meer informatie over hoe ik je kan begeleiden?

Maak een afspraak voor gratis en vrijblijvend consult. Ik bespreek graag met je hoe ik jou met jouw probleem kan helpen.

Mijn Ontstress & Mindset Coaching wordt gedeeltelijk vergoed uit de aanvullende zorgverzekeringen.

 

Bronnen:
– Jan Geurtz, Verslaafd aan liefde, De weg van zelfacceptatie en geluk in liefde, 2009, deel I, hoofdstuk 2
– Ingeborg Bosch, Illusies, Over de bevrijding uit de doolhof van destructieve emoties, 2007, hoofdstuk 4

Lees ook:
Hoe doorbreek je gemakkelijk je piekeren?
Negatieve gedachten veranderen. Het kan echt!

 

Ik gebruik cookies om zeker te stellen dat mijn website jou de beste ervaring geeft.

Pin It on Pinterest

Share This