Puur op wilskracht blijkt het vaak moeilijk om goede voornemens vol te houden. Wat maakt het vaak zo moeilijk om ze vol te houden?

Terugvallen op de automatische piloot

We handelen voor ongeveer 95% op de automatische piloot, ook wel ons onderbewustzijn genoemd. Slechts 5% doen wij bewust en in ons bewustzijn zit nou juist onze wilskracht. Dus zijn we even niet zo bewust bezig met onze goede voornemens door bijvoorbeeld wat stress die aandacht vraagt, dan vallen we terug op de 95% automatische piloot. Niet fijn als je eindelijk je voorgenomen had om dit keer wel af te vallen, te stoppen met roken, minder te drinken, meer te bewegen etc.

Je kent de automatische piloot goed. Als je achter het stuur zit en tegelijk aan het praten bent, dan bestuur je de auto volledig op de automatische piloot. Opeens kun je je dan realiseren dat je bijna op je bestemming bent. Je onderbewustzijn stuurt nog veel meer onderbewuste processen aan zoals je ademhaling, je stoelgang, hoe je je benen neerzet als je een trap afloopt etc. We hebben er dus veel baat bij dat zo veel processen onbewust verlopen.

Veranderen van de automatische piloot

Wil je echter die automatische piloot veranderen, dan blijkt dit vaak moeilijk als je dit probeert met je bewustzijn. Het is echter niet moeilijk als je weet hoe je met je onderbewustzijn kunt communiceren. Via spiertesten kun je contact leggen met je onderbewustzijn en zo kun je ook je automatisch gedrag aanpassen.

Ons onderbewustzijn wordt aangestuurd door onze overtuigingen. Overtuigingen kun je zien als conclusies die je onderbewustzijn heeft getrokken op basis van oude ervaringen. Op basis van deze waarheden voor je onderbewustzijn handelt dus ook je onderbewustzijn als deze het overneemt.

Hoe hou je dus je goede voornemens vol? Zorg ervoor dat je overtuigingen in lijn zijn met wat je wilt bereiken.

Zo kan het moeilijk zijn om af te vallen als je overtuigingen in je onderbewuste hebt als ‘Ik ben mollig’, ‘Het lukt mij niet om af te vallen’, ‘Ik kan verleidingen moeilijk weerstaan’, ‘Ik hou niet van bewegen’ etc. Maar er kunnen ook dieper gelegen overtuigingen actief zijn als ‘Ik ben niet goed genoeg’, die je doel blokkeren.

Sleutel om de automatische piloot te veranderen

In mijn praktijk voor Ontstress Coaching werk ik met de methode PSYCH-K®, die ook wel wordt vertaald als ‘Sleutel tot je Onderbewuste Geest’. Met deze methode kun je snel en gemakkelijk je overtuigingen opsporen en veranderen. In mijn coaching ga ik met je op zoek naar de overtuigingen die blokkeren wat je wilt bereiken. Door deze overtuigingen te veranderen, kun je wel bereiken wat je wilt. Zo hou je je goede voornemens vol!

Wil je meer weten over de methode PSYCH-K®, download dan mijn gratis ebook of neem contact met mij op.

Ik gebruik cookies om zeker te stellen dat mijn website jou de beste ervaring geeft.

Pin It on Pinterest

Share This