Loslaten van wat niet meer nodig is waar ik graag mee bezig ben.
Ik kan altijd erg genieten van snoeien in de tuin.
Enerzijds ben ik lekker aan het opruimen en weghalen. Anderzijds creëer ik ruimte voor nieuwe groei en bloei.

Snoeien doet bloeien

Planten, struiken en bomen bloeien mooier als ze op de juiste manier gesnoeid worden. Bij fruitbomen is de opbrengst beter als ze gesnoeid worden.

Ze hebben het nodig om oude bloemen, vruchten, verdorde en in de weg zittende takken los te laten. Als je het niet weghaalt, blijft het energie kosten of in de weg zitten.

 

Loslaten wat niet meer nodig is

Bij ons mensen is er een vergelijkbaar proces. Veel mensen hebben in de lente behoefte aan schoonmaken, opruimen en loslaten van spullen die niet meer nodig zijn.

Maar ook innerlijk kun je de behoefte voelen aan je eigen Grote Schoonmaak.
Als je de stress van negatieve ervaringen blijft vasthouden, blijft het je ook onnodige energie kosten. Het blijft je in de weg zitten.

Het kost je onnodige energie als je je blijft ergeren aan een persoon, jezelf of een situatie. Of je blijft piekeren of ontevreden zijn over een situatie waardoor je bezig blijft met het verleden of de toekomst.

Langdurig met stress (onvrede) rondlopen kan ook lichamelijke spanningsklachten geven als hoofdpijn, maagpijn, buikklachten of nekklachten. Maar ook wordt steeds meer duidelijk uit wetenschappelijk onderzoek dat als we stress te lang vasthouden klachten als burnout en depressie kunnen ontstaan.

 

Wat is de stress?

We hebben in ons mensenbrein een amygdala (ons angstcentrum). De amygdala scant constant of we veilig zijn. Dit is ons oude overlevingssysteem. Zien, horen of voelen we iets dat eerder controleverlies heeft gegeven, dan zorgt de amygdala voor een stressreactie. Deze reactie gaat voorbij aan je cognitieve (denkende) brein. Voor je het weet zit je in een vecht, vlucht of bevriesreactie.

Deze reactie uit zich bij mensen in stressvolle gevoelens en emoties als ergernis of boosheid op een ander of onszelf (vechtreactie). Maar ook in verdriet, twijfel of angst (vluchtreactie). Maar ook kunnen we ons verdoven of vluchten in uitstelgedrag, roken, drinken of overmatig met onze telefoon bezig zijn. Als we doorlopen met stressreacties dan kan zich dit ook uiten in vermoeidheid, overprikkeldheid of slapeloosheid.

 

We leven in een uitdagende tijd

In deze tijd is stress voor veel mensen een probleem. De Corona maakt het momenteel nog moeilijker. In de oertijd moesten we werkelijk vechten of vluchten als er een wild dier werd opgemerkt door onze amygdala. Door te vechten of te vluchten konden we al een stuk van de stresshormonen die vrij kwamen kwijtraken. Bovendien leefden we in kleine stamgemeenschappen. In contact met onze stamgenoten konden we onze emoties over iets wat stressvol was kwijt. De steun van onze geliefden maakt dat we weer snel de prettige rustgevende hormonen aanmaken.

We leven nu veel meer geïsoleerd. Tevens hebben we weinig mogelijkheden om de stresshormonen te ontladen in ons dagelijkse drukke leven. Bovendien leven we in een tijd dat er veel meer stressvolle prikkels op ons afkomen. Dagelijks krijgen we een stroom aan e-mails, ontvangen we vele berichten op onze mobiele telefoons, zitten we veel achter ons computerscherm, hebben we vele online meetings  en kampen we met volle agenda’s en to do lijsten. Er wordt veel van ons verwacht en we eisen veel van onszelf.

Wil je in deze tijd je stressniveau laag houden, dan vraagt dit dus dat je de stressreacties van je amygdala ook weer snel kunt loslaten.

 

Je stressreactie loslaten in minder dan 5 minuten

Deze vecht, vlucht of bevriesreactie valt heel eenvoudig los te laten. In minder dan 5 minuten ontstress je stressreactie met energie psychologie.

In mijn online cursus leer ik je hoe je zelf je stressreacties onder jouw klachten herkent en jezelf hier blijvend van bevrijdt.

Door los te laten wat je niet meer nodig hebt krijg je weer ruimte om te groeien en te bloeien! Je kunt weer leven in het nu en patronen loslaten die je tegenhouden te bereiken waar je naar verlangt.

Dus zit jou iets in de weg? Blijf jij je energie verliezen? Wil jij weer bloeien?

Lees hier meer over de online cursus.

 

Else Diependaal is PSYCH-K® Gezondheid & Welzijns Facilitator en Professionele LIVE THE CONNECTION® Coach

Ze is gespecialiseerd op onderbewuste programmeringen te veranderen.
Zo kun jij op snelle en effectieve wijze je stressniveau verminderen en de mindset ontwikkelen, waarmee jij het leven creëert dat jij wilt!

 

Ik gebruik cookies om zeker te stellen dat mijn website jou de beste ervaring geeft.

Pin It on Pinterest

Share This