Schaamte: angst om er niet bij te horen
We hebben allemaal een aangeboren behoefte om erbij te horen. Schaamte komt op in contact met anderen. Je kunt schaamte zien als de angst om er niet bij te horen. Het is het pijnlijke gevoel dat in contact met anderen voortkomt uit overtuigingen dat we niet goed genoeg zijn en dat we daarom geen liefde waard zijn en er niet bij horen.

Patronen van je egostructuur
We ontwikkelen onze overtuigingen in onze eerste levensjaren, waarin je zelfbewustzijn zich begint te vormen. Meer kun je hierover lezen in mijn blogs over depressie en eigenwaarde.
Om de pijnlijke gevoelens niet te voelen dat we niet goed genoeg zijn, ontwikkelen we in ons leven ook overlevingsstrategieën (patronen vanuit je egostructuur):
1.   Erboven gaansuperioriteitsgevoelens: “Ik ben beter dan de ander”.
Om (innerlijke) kritiek te voorkomen perfectionistisch worden en/of kritiek op anderen hebben.
Dit geeft een op ego gebaseerde hoge eigenwaarde
2.   Eronder gaanminderwaardigheidsgevoelens: “Ik ben minder dan de ander”.
Om (innerlijke) kritiek te voorkomen niet willen opvallen, geen stappen durven zetten en in de comfortzone blijven. Dit geeft een op ego gebaseerde lage eigenwaarde.

Afweerreactie op een schaamtegevoel
Soms komt er echter toch wat (innerlijke) kritiek en volgt er een schaamtegevoel. Er zijn 3 mogelijke reacties op een schaamtegevoel vanuit de patronen van je egostructuur:
1.   Terugtrekken, verstoppen of zwijgen
2.   Concessies doen of het anderen naar de zin willen maken
3.   Macht over de ander proberen te krijgen, agressief gedrag of schaamte met schaamte bestrijden
Alle drie de reacties geven vaak weer onprettige gevoelens en/of een gebrek aan verbondenheid.

Werkelijke eigenwaarde
De prettige weg om uit de schaamte te komen is werken aan een werkelijke eigenwaarde. De overtuigingen “Ik ben slecht”, “Ik ben niet goed genoeg”, “Ik ben geen liefde waard” etc. veranderen in overtuigingen als “Ik ben goed zoals ik ben”, “Ik ben goed genoeg”, “Ik ben liefde waard” etc. Dan zijn de strategieën van het ego niet meer nodig en kun je een gelijkwaardig mens onder de mensen zijn, liefde voor jezelf voelen en je verbonden met anderen voelen.

Overtuigingen veranderen
Wil jij werken aan je schaamtegevoelens en eigenwaarde door het veranderen van je overtuigingen? Met counseling en PSYCH-K® bied ik een snelle en eenvoudige methode om belemmerende overtuigingen met je op te sporen en te vervangen door overtuigingen die je je krachtig laten voelen. Zo kun je werken aan je eigenwaarde. Voor meer informatie neem contact op of download mijn gratis ebook over PSYCH-K®.

LEES MEER:
Depressie als kans
Vergroten van je zelfvertrouwen
– blogs over zelfvertrouwen, eigenwaarde en persoonlijke ontwikkeling

 

Ik gebruik cookies om zeker te stellen dat mijn website jou de beste ervaring geeft.

Pin It on Pinterest

Share This